Punca Roslin Hashim Bercerai Selepas Kahwin Lagi

by Mommy Lyna on August 19, 2010 · 33 comments

Roslin Hashim bercerai lagi ramai yang dah tahu. Saya pun ada buat entry tentang Roslin Hashim Bercerai Kali Kedua Selepas Sebulan Kahwin. Hari ni saya terbaca The Star Online tentang punca perceraian mereka. Rasanya bukan gossip sebab paper pun dah publish. Roslin… ROslin…

Harap-harapnya nanti ada lah pihak yang tampil membersihkan nama masing-masing. Ini perkara yang sedih T_T lagi-lagi di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Mungkin ada salah faham kan. Takkan Jailani Sidek tak kisah isterinya Raja Azmi berdua-duaan dengan lelaki lain dalam bilik hotel. Hmm tataulah. Sedihnya bila Raja Azmi terlibat. Beliau antara wanita yang hebat juga kerana berada dalam keluarga Sidek pujaan saya (apakah?).

Hati saya berkata semua ni tak betul! Ini nggak fair! :) Mungkin ada yang nak mengenakan mereka. Mungkin mereka nak buat suprise pada isterinya end up wanita itu mengamuk pulak. Heheh, banyaknya mungkin.

Petikan dari The Star Online:

Roslin Hashim’s wife claims divorce triggered over another woman

By YUEN MEIKENG

KUALA LUMPUR: The wife of former national shuttler Roslin Hashim claimed that their divorce was triggered when her husband had gone to a hotel to be with another woman.

Norhayati Othman, who testified at the Gombak Timur lower syariah court here, claimed that her husband and Raja Azmi Raja Sulaiman, the wife of ex-badminton player Jailani Sidek, had checked into a hotel here on Aug 7.

“They checked into a room which was registered under Raja Azmi’s name,” said the 38-year-old, adding that she went to the hotel in Jalan Ampang with her mother and two younger brothers to look for Roslin, 35.

Norhayati, who is the National Film Development Corporation marketing director, further claimed that Jailani was also present at that time and had tried to deter her and her family by calling Roslin and telling him to get out of the room.

“When we entered the room, only Raja Azmi was there. I then asked Jailani to call Roslin to come back.

“After an argument, Roslin uttered the divorce proclamation by saying ‘I cerai you lah’ (I divorce you),” she said.

Wednesday was the first day of the hearing for the case filed by Norhayati, who is seeking to validate the divorce proclamation.

Roslin, who later took the stand, claimed that he was pressured to utter the proclamation because the situation was very tense and his wife had “forced” him.

He denied being in the same hotel room with Raja Azmi, 51, whom he claimed had asked him to accompany her to register the room.

“She had permission from her husband, Jailani (to register the room with me). I went to park my car while she checked in alone,” said Roslin, who wed Norhayati on July 9.

He said he was very angry that his wife had confronted him in the hotel, together with reporters and Federal Territory Religious Affairs Department officers.

“If she suspected that I was having an affair with Raja Azmi, she should have talked to me personally,” Roslin added.

Lawyer Zulqarnain Lukman acted for Norhayati while counsel Roslizam Rahim represented Roslin.

The ex-badminton player from Kelantan married Norhayati, his second wife, after meeting her less than five months ago.

Roslin’s first marriage, with Faizah Mohamad, lasted only 12 days.

On Aug 12, he filed a RM53,450 suit against Faizah for losses he allegedly incurred during their engagement and wedding ceremonies

Suka-suka alihbahasa menggunakan Google Translate.

KUALA LUMPUR: Isteri bekas kebangsaan shuttler Roslin Hashim menyatakan bahawa perceraian mereka dipicu ketika suaminya pergi ke hotel bersama wanita lain.

Norhayati Othman, yang memberi kesaksian di mahkamah syariah Gombak Timur lebih rendah di sini, mengaku bahawa suaminya dan Raja Azmi Raja Sulaiman, isteri bekas pemain badminton Jailani Sidek, check-in hotel di sini on Aug 7.

“Mereka masuk ke sebuah bilik yang disenaraikan di bawah nama Raja Azmi,” kata 38 tahun, menambah bahawa dia pergi ke hotel di Jalan Ampang bersama ibu dan dua saudara muda untuk mencari Roslin, 35.

Norhayati, yang merupakan Filem Nasional Development Corporation pengarah pemasaran, lebih banyak menyatakan bahawa Jailani juga hadir pada saat itu dan telah berusaha untuk mengelakkan dirinya dan keluarganya dengan memanggil Roslin dan menyuruhnya keluar bilik.

“Apabila kami memasuki bilik, hanya Raja Azmi ada di sana. Saya kemudian meminta Jailani untuk menelefon Roslin untuk kembali.

“Selepas hujah, Roslin mengucapkan proklamasi perceraian dengan mengatakan” Aku cerai and lah “(Aku menceraikan kamu),” katanya.

Rabu adalah hari pertama sidang kes diajukan oleh Norhayati, yang sedang mencari untuk memvalidasi proklamasi perceraian.

Roslin, yang kemudian mengambil berdiri itu, mendakwa bahawa ia ditekan untuk mengucapkan proklamasi kerana situasinya sangat tegang dan isterinya telah “dipaksa” dia.

Ia membantah berada di bilik hotel yang sama dengan Raja Azmi, 51, yang ia mendakwa telah memintanya untuk menemaninya untuk mendaftar bilik.

“Dia punya izin dari suaminya, Jailani (untuk mendaftar ruangan dengan saya). Aku pergi ke parkir kereta saya sementara ia menyemak sendirian, “kata Roslin, yang berkahwin Norhayati pada 9 Julai.

Dia mengatakan dia sangat marah kerana isterinya telah dihadapkan dia di hotel, bersama-sama dengan wartawan dan Wilayah Jabatan Agama Persekutuan petugas.

“Jika ia menduga bahawa aku berselingkuh dengan Raja Azmi, dia harus berbicara dengan saya secara peribadi,” tambah Roslin.

Peguam Lukman Zulqarnain bertindak untuk Norhayati sementara nasihat Roslizam Rahim diwakili Roslin.

Bekas pemain badminton dari Kelantan Norhayati berkahwin, isteri keduanya, selepas pertemuan kurang daripada lima bulan yang lalu.

perkahwinan pertama Roslin, dengan Faizah Mohamad, hanya berlangsung 12 hari.

On Aug 12, ia mengajukan, RM53 450 tuntutan terhadap Faizah kerugian ia dipercayai berlaku selama pertunangan mereka dan upacara perkahwinan

Kelakarnya, Kah kah kah.

Bukan jodoh mereka agaknya. Semoga masing2 bertemu kebahagiaan yang dicari. Bulan baik ni jom ambil peluang berkhalwat dengan Allah di masjid :D

UPDATE: petikan dari Harian Metro Online

Sementara itu, Roslin ketika menjawab soalan Roslizam berkata, ketika dia melafazkan talak terhadap isteri, keadaan di dalam bilik itu tegang dan dia tertekan serta marah sehingga mengeluarkan lafaz itu.

“Ketika itu saya pergi ke bilik hotel itu, tetapi saya tidak bersama Raja Azmi di dalam bilik. Memang benar dia (Raja Azmi) daftar masuk, tetapi saya pergi dengan keizinan Jailani. Dalam lima hingga 10 minit Jailani menghubungi saya dan bertanya sama ada saya di hotel, saya katakan ya. Jailani meminta saya pulang kerana dia mahu bertemu isterinya di hotel itu.

“Kemudian saya dengar pihak keluarga isteri datang ke hotel untuk menangkap saya kerana bersekedudukan dengan Raja Azmi. Saya marah kerana sepatutnya dia (Norhayati) berbincang dengan saya dan jika dia syak saya mempunyai hubungan dengan Raja Azmi, dia sepatutnya bertanya dengan saya dan bukan menghubungi Jawi dan media untuk tangkap saya,” katanya.

Roslin mendakwa hubungan dia dengan Raja Azmi rapat seperti keluarga sejak 12 tahun lalu macam seperti hubungan seorang kakak atau ibu dan begitu juga Jailani.

“Ketika Norhayati sampai di hotel saya berada di luar dan kembali semula dalam 20 hingga 30 minit selepas itu ke bilik. Saya lihat Norhayati, Raja Azmi dan Jailani berdebat mengenai sesuatu yang mereka tidak puas hati.

“Dia (Norhayati) tanya saya ke mana, saya kata di luar, saya tidak ada di situ. Selepas itu Norhayati paksa saya jelaskan. Saya rasa aib dan maruah saya tercemar,” kata Roslin.

Sementara itu ketika menjawab soalan balas daripada Zulkarnain, Roslin mengakui biarpun berasa dipaksa, tetapi Norhayati tidak menggunakan senjata sehingga boleh menyebabkan nyawanya terancam.

ZULKARNAIN: Tadi kamu kata tidak ada siapa paksa kamu ceraikan kemudian kamu kata Norhayati paksa, bagaimana?

ROSLIN: Memang diikutkan paksa. Dia (Norhayati) tanya macam-macam dan banyak kata-kata yang keluar. Malah, ibu dia juga meminta saya menceraikan dia. Keadaan tertekan dan tegang, terus saya lafazkan.

ZULKARNAIN: Kamu beritahu tadi pergi ke hotel dengan Raja Azmi, adakah satu kereta dengannya?

ROSLIN: Ya.

ZULKARNAIN: Kamu bersama dengan Raja Azmi dari jam berapa?

ROSLIN: Tidak pasti mungkin dari jam 7 malam.

ZULKARNAIN: Setuju saya cadangkan kamu bersama Raja Azmi dari jam 3 petang, makan durian dan ada aktiviti menunggang kuda di Kemensah (Hulu Klang)?

ROSLIN: Sampai ke situ?

ZULKARNAIN: Jawapan kamu?

ROSLIN: Ya.

Pada peringkat itu, Roslizam bangun membantah soalan itu dan hakim meminta soalan ditumpukan kepada kejadian cerai.

ZULKARNAIN: Selepas Raja Azmi daftar masuk kamu berada di mana?

ROSLIN: Di luar kawasan hotel kerana saya ada urusan sedikit.

ZULKARNAIN: Selepas itu bila kamu mahu balik atau kamu mahu bermalam di hotel?

ROSLIN: Masa itu (sekitar jam 8) saya mahu balik.

Mahkamah menetapkan 1 September ini untuk pihak plaintif mengemukakan hujah dan pada 22 September depan untuk pihak defendan.

Sedih pula saya membacanya. Even if I don’t know the real truth tapi nampak macam tiada sifat ihsan di hati insan. Mungkin terlalu banyak benda yang dipendam, we don’t know.

Harapnya menjadi pengajaran kepada pasangan2 yang ingin berkahwin. Kahwin tu mudah, cerai pun mudah, nak kekalkan perkahwinan dalam keadaan harmoni itu memang payah. Banyak pengorbanan yang perlu dibuat. Kalau diikutkan hati, merajuk sikit minta cerai, gaduh sikit nak cerai. Gila ke. Ikatan yang suci dibuat main2 macam tu.

Nikahlah atas dasar agama dan carilah pasangan yang hidup berlandaskan agama juga. Sekurang2nya kalau bergaduh atau dia benci pada pasangannya, dia masih ingat pada Tuhan dan tanggungjawab. Bila bertuhankan nafsu sendiri, apa nak jadipun dia ikut suka kepala otak dia. Nak kahwin, kahwin. Nak cerai, cerai.

Semoga jadi pengajaran kepada semua…

  1. Tingkatkan komunikasi berkesan suami isteri.
  2. Jangan ada rahsia pendam2 sesama suami isteri.
  3. Bersikap telus dan berterus terang.
  4. Jangan cemburu buta tapi jangan buat benda yg boleh mendatangkan cemburu buta pasangan.
  5. Sentiasa berdoa untuk kebahagiaan.
  6. Dah nikah, selalu refer pada suami instead of ibubapa, kerana perkongsian hidup kita dengan suami sekarang ni.
  7. Hormati pasangan.
  8. Jangan ingat kita pandai, kita bijak, kita betul, semua kita boleh buat. Kita masih ada Tuhan.
  9. Bertegas mendidik isteri, bukan menjadikan isteri sebagai ‘saingan’.

{ 33 comments… read them below or add one }

eT August 19, 2010 at 10:41 am

blom kene batang idung2…
esok2 dia ssh mmg xder org nk tolong…baru dia rasa…
.-= eT´s last blog ..bila tak tau apa menu sahur =-.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:32 pm

err… tak faham. siapa yg susah? siapa yang tak tolong?

Reply

Neroecha August 19, 2010 at 10:42 am

Patut ler bercerai..mulut tu pun senang jer nak lafaz kan..hang transalte tu dah jadi bahasa indon tu…kihkihkhi

Reply

rina August 19, 2010 at 10:55 am

betul saya setuju.. cepat sgt mulut tu keluar lafaz cerai. sepatutnye bincang la dulu kot ye pon. sigh..

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:33 pm

entahla aku buat Malay jadi Indon pulak. mungkin aku kena jadi panel translator kat Google ni muahaha

Reply

lydzar August 19, 2010 at 10:51 am

hmm ikut rasa binasa, ikut hati mati..

mulut ringan tu la padahnya..sikit2 cerai..takde word lain la tu kan.

next time roslin takyah kawen dh selagi bermulut ringan :D
.-= lydzar´s last blog ..Kurma dan Susu Blended =-.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:34 pm

mungkin antara ‘cerai’ dengan ‘bagi penyepak’, cakap cerai lebih mudah, huhuhu.

Reply

izyanty collection August 19, 2010 at 11:05 am

bukan roslin je xyah kawen selagi mulut ringan, tapi pempuan lain jangan kawen ngan roslin, laki hampeh cam2 xsesuai buat laki arr…kes sebelum nie pun dia cam budak2 xmatang…
.-= izyanty collection´s last blog ..Tujuh perkara ganjil -PART 1 =-.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:34 pm

mungkin dia ada masalah kot. gangguan ke. menyesal tak belajar ilmu perubatan alternatif dulu, kalo tak boleh tolong silidik hehe

(menyebok plak mak)

Reply

sitisifir10 August 19, 2010 at 11:05 am

Dia tertukar tu bini dgn shuttlecock!!
.-= sitisifir10´s last blog ..Jemput Masuk Giveaway Daku =-.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:35 pm

mungkin tak ingat dulu cikgu ajar beza antara feather dengan hair.

Reply

Along August 19, 2010 at 11:12 am

Ala..dua2 la salah jugak. Dua2 ringan mulut, takmo berbicara secara baik antara suami isteri…itula padahnya. Takpela..benda pun dah lama lepas..move on je la. Insya’allah, umur masih panjang…jodoh tu masih ada di luar sana. Moga Roslin dan x-wife dia dapat berdamai secara baik…takyah gaduh2 lagi.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:36 pm

semoga jd pengajaran kepada yg lain. kes macam ni macam2 tohmahan orang akan beri. semoga jd pengajaran kepada mereka juga supaya lebih beringat dan jauhi benda2 yang boleh mengundang keraguan.

Reply

rose merah September 1, 2010 at 3:02 am

Hah.. komen yg ni aku setuju.. memang dua2 salah.. bukan salah Roslin je isteripun salah juga. .klu ada curiga dan syak wasangka tanyalah elok2 ni main pakai jabatan agama dan reporter siapa tak hot..Apa2pun benda dah berlaku..semuga menjadi ikhtibar kpd msyarakat kita..Kalu boleh rujuk/berdamai tu baik juga ya..Kita mengharapkan yg terbaik utk roslin dan norhayati..k

Reply

suealeen August 19, 2010 at 11:19 am

dan kita-kita ni pun ringan tangan je menulis di bulan Ramadhan yang mulia ini… :)
.-= suealeen´s last blog ..Tentang Syafiah &amp Ramadhan =-.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:36 pm

kalo bulan lain bole kata setan yang hasut. bulan ni setan semua gi holiday hehehe :)

Reply

Sidaratul Munatah August 19, 2010 at 11:24 am

i cerai youlah..
mmg ler lelaki ni
ni bukan namanya lelaki
tpi vavi..
sedih betul dlm bulan ramadhan begini..
apelah yg dipelajari masa gi kursus nikah dulu?
atau mmg agama tu mmg tak cukup didada?!
wallahualam..
.-= Sidaratul Munatah´s last blog ..Ramadhan 9th Day- Menyambung Semula Yang Terpedot! =-.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:37 pm

tertido kut masa bab tu. takpon kuar gi toilet ekekeke.

Reply

ayuarjuna August 19, 2010 at 11:31 am

tak paham betullah dengan org yang mudah mengeluarkan kata cerai…pelik sungguh….dah ada akal gunalah kewarasan…adeh..
Roslin dgn Raja Azmi pun satu cam tak tahu batas…hai hai..
.-= ayuarjuna´s last blog ..Happy Birthday Afiq! =-.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:38 pm

di mana nilai penikahan yang dibina bila dgn mudahnya kau melafaz cerai.. isk3x

Reply

Sumijelly August 19, 2010 at 12:02 pm

risau la..dh la dlm bulan mulia nie…
kenapa harus perkar abegini berlaku…
huhuhuhu…

mmg kelakar tul bc translate google tu..kah..kah..kah

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 12:38 pm

apa yang kau risaukan cik sumi?

Reply

fid August 19, 2010 at 1:11 pm

apa2 pun Roslin ngok

ni bkn pertama kali

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 2:36 pm

hehehe

Reply

maria August 19, 2010 at 2:06 pm

jeng jeng jeng
baru je borak2 dgn office mate pg tadi dgn mengeluarkan pelbagai pendapat.. hehe dan membuat spekulasi..
papepun kebenaran hanya diketahui empunya diri..

i think this is not the 1st time isu RA dgn Roslin ni kan?
.-= maria´s last blog ..tips bajet ramadhan – syawal =-.

Reply

salzahari August 19, 2010 at 2:21 pm

yaa..sebelum ni kan ada juga tuduhan itu.Sudah..sudah rasa meragui sejauh mana kemesraan mereka! adakah benar sekadar kakak dan adik? hnmmm..Roslin, ko belum matang utk kahwin.Senangnya ucap cerai! Anyway, tingat citer TV3 Epilog Syurga Cinta…Lelaki ngok sorang lagi, cikgu tu tapi kahwin sbb nak sakitkan hati tunang! Pastu jadi laki dayus.. Ngokkkkknyaaaaaaaaaa………………….

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 2:37 pm

tak faham orang2 dewasa zaman sekarang. pasangan masing2 dah ade kan?

Epilog SYurga Cinta.. mula2 tgk ingatkan CInta Tikar Sejadah coz pelakon & watak dia sama hehehe.

Reply

yantz August 19, 2010 at 2:32 pm

mmmm…mmg suke cari publisiti murahan kan???

mummy lyna jom jenguk blog saya n tinggalkan komen…berusaha nak menang nie!!!hehehehehe
.-= yantz´s last blog ..performance drink for giveaway 3-hari =-.

Reply

Mommy Lyna August 19, 2010 at 2:38 pm

nyah mak tableh nk komen kat blogspot lah. komputer kaput ini tidak mengijinkan :(

jgn risau, competition tak sengit pun

muahahahaha

Reply

reitak August 19, 2010 at 9:05 pm

zaman skarang mmg cerai tu mcm common sgt…macam dah dijadikan mainan..suka2 je mintak cerai (mcm yg mommy ckp tu)
.-= reitak´s last blog ..No Sleep! =-.

Reply

cat July 2, 2012 at 10:18 am

Tingkah laku yang terlibat tidak melambangkan orang orang yang beragama Islam tapi melambangkan bangsa Melayu. Bertindak berdasarkan emosi dan tidak menggunakan akal fikiran (suatu Anugerah yang diberi Allah).

Reply

Dixie October 17, 2012 at 2:36 pm

This is my first time pay a quick visit at here and i am genuinely pleassant
to read all at alone place.
Dixie´s menulis tentang ..DixieMy Profile

Reply

Stars Without Makeup May 22, 2013 at 5:41 am

Appreciation to my father who stated to me concerning this blog, this
website is genuinely awesome.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: