Nursing Bra Mama Modern, Murah dan Selesa

by Mommy Lyna on March 4, 2010 · 8 comments

Saya sekian lama menggunakan nursing bra Fabulous Mom. Memang selesa especially yang padded bra sebab ia tebal dan rasa ‘kejap’. Owner dia, Vivian pun sangat baik dan ramah serta suka melayan setiap soalan saya :D

Recently saya rasa nak cuba nursing bra berdawai, yang ada di Modern Mom. Saya dah biasa berurusan dengan Kak Fazidah, seorang wanita cekal yang menjadi salah satu inspirasi saya juga.

Nursing bra berdawai ni dikatakan membantu untuk mengampu payudara, terutama bagi seorang ibu yang sudah menjadi sifat lahiriah payudara akan mengalami sedikit perubahan bentuk. Ia boleh memberi keyakinan kepada ibu-ibu ni kerana dia memberi daya ‘mengampu’ dan ‘memantapkan’ walaupun hanya untuk seketika tapi tak kisahlah. Kerana ibu yang menyusu badan tak digalakkan ambil sebarang ‘ubat’ untuk mengembalikan bentuknya kerana boleh beri kesan kepada proses penyusuan.

So salah satu cara untuk menjaga bentuk encik buubies adalah dengan memakai nursing bra yang sesuai.

Walau cemanapun, untuk pakai nursing bra berdawai ni, kena pastikan betul2 bra tu sesuai dengan kita. Sebab kalau dawainya terkena bahagian payudara, ia boleh menyebabkan kesakitan, ketidakselesaan dan mungkin mengganggu duktus susu. Ada yang kata ia boleh menyebabkan kanser tapi setakat ni belum ada bukti lagi.

Walau macamana pun, penjagaan buubies ni perlu bermula dari awal. Bila anak2 perempuan dah mula baligh dan patut memakai bra, ibu kena kasik guidance dalam memilih bra yang sesuai. Bra yang ketat boleh menyebabkan kesakitan dan mungkin menyebabkan penyakit lain nanti.

Menurut Dr Harjit Kaur, Breast Specialist dari Prince Court Medical Centre, bra-free digalakkan semasa tidur, yakni tatkala tiada daya graviti yang ‘menarik’ payudara ke bawah. Tambah beliau lagi, tiada bukti pemakaian bra selama 24 jam memberi kesan kanser payudara.

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang pemilihian, penjagaan, saiz dan sebagainya, boleh hubungi Kak Fazidah dengan melawat website Mama Modern.

*Ini adalah advertorial PERCUMA! Mahu advertorial percuma? Sila klik DI SINI atau hubungi saya di sauberlina[at]gmail.com ;)

{ 8 comments… read them below or add one }

mama emma® March 4, 2010 at 9:56 am

kebetulan akak ada post entry pasal nursing bra nie… mcm akak nie, rasanya kene try dulu la… sbb yg fabulous mom tu pun x lepas akak pakai.. tension tul!!!
.-= mama emma®´s last blog ..-MAMA YANG BERMASALAH MENTAL- =-.

Reply

ummi Hanie March 4, 2010 at 10:30 am

encik buubies ekk kak lyna…bukan puan buubies…hehehe..geli hati plak :p

hmm..1st time dgr ttg nursing bra BERDAWAI . interesting coz mmg puan/encik buubies akan sagging , n that’s way not every mom in the orld wanna BFing their babies, rite ?

ok nk terjah modern mama
.-= ummi Hanie´s last blog ..Orang baru dah sampai . . . Part 3 (Final) =-.

Reply

kambingbujang March 4, 2010 at 2:08 pm

Me pun pakai fabulous mom, tp size 32 xder. kena beli 34.. erhm agak tak slesa sbb ader ruang2 udara.. kena ltk pad baru la penuh.. huhuh
.-= kambingbujang´s last blog ..8 Financial Shocks For Newly Daddy =-.

Reply

mama emma® March 5, 2010 at 11:04 am

cik, nie la masalah sy.. 34 tu tang cup dah ok, tp ada pulak ropol2 kat tepi tu… x selesa sungguh.. pad ape yg u maksudkan nie ek?
.-= mama emma®´s last blog ..-HOSPITAL.. OH HOSPITAL…- =-.

Reply

neeza March 4, 2010 at 2:30 pm

My nursing bra mmg semua berdawai- beli brand dr mahal (medela) smpi hok yg muroh (made in china).

Need to use one sbb en.buubies ni agak wow gitu perlu ditampung dengan sempurna.. heheh.. but so far pakai mmg selesa dan tidak sakit dan tidak pernah rasa susu sumbat/kurang pon walopon ada org ckp tak elok la n so on..

Reply

erynn March 5, 2010 at 12:48 am

advertorial la cemana pun, nursing bra di malaysia kini tiada size utk saya. siapa ada jual nursing bra 42DD/E/F, sila la email kat saya. nak beli byk2 nih. beli hok 2 tahun lepas semua dah lunyai..

Reply

LeeN March 5, 2010 at 12:53 am

penambahan.. kak fazidah juge adalah seorang yang kelakar.. kuakuakua..

Reply

mama amir n iman March 5, 2010 at 1:25 pm

Dalam byk2 nursing bra yg saya cuba.. saya paling suka AVON punya, seriyes mmg best+fabric best+tali bra nye sagnat thn lama. Seriyes Worth to buy. Harga pun xmahal RM25.90, kalau ahli murah lai rasanya…
.-= mama amir n iman´s last blog ..Rahsia penyusuan Terbongkar!! =-.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: