Borong Barang Dari China Scam?

by Mommy Lyna on July 9, 2010 · 7 comments

Membaca entry di Mom Bloggers Planet tentang Guangzhou Wholesale Buying Trip Scam – Beware!. Ya, dalam perniagaan macam ni memang banyak scam dan penipuan, terutama kepada usahawan yang baru nak mula dan ghairah mencari peluang bisnes di negara2 pengeluar produk seperti China, Thailand, Indonesia dan sebagainya. Mereka menawarkan satu trip perniagaan ke negara2 tersebut, dengan sedikit (banyaklah!) bayaran, tapi end up perserta terpaksa membayar lebih banyak dan mungkin tak dapat apa-apa apabila sampai di sana aje, baru sedar diri ditipu.

Biasanya yang buat macam ni meninggalkan peserta macam tu je, ataupun buat trip jalan2 ke kilang-kilang semata-mata.

Kerana itu di Scriptory Box, bersama dengan team Great Mind Training & Consultancy, kami terlebih dahulu mengadakan kelas, yang dinamakan Guangzhou 101, sebelum field trip ke Guangzhou yang dinamakan Guangzhou 102. Don’t expect the trainers akan mengajar anda semasa trip, kerana anda terlebih dahulu akan diajar semasa mengikuti kelas.

Apa istimewanya trip ke Guangzhou bersama GMTC?

  • Peserta akan dibawa ke kilang2 di Guangzhou mengikut jadual.
  • Peserta tidak akan dibawa dengan bas chartered, sebaliknya di ajar menaiki kenderaan awam sebagai persediaan untuk berdikari.
  • Target GMTC ialah menghasilkan usahawan yang boleh berdikari untuk mendapatkan bekalan dari China tanpa perlu mengikuti trip bersama GMTC lagi untuk masa-masa yang akan datang.
  • GMTC akan memberi tunjuk ajar tentang peluang-peluang perniagaan dengan barangan China.
  • GMTC juga akan memberikan motivasi kepada para peserta.

Trip ini juga terbuka kepada mereka yang tak minat bisnis, tapi saja nak jalan2 shopping di Guangzhou.

Next trip Usahawan Borong a.k.a Field Trip: Guangzhou 102 is adalah seperti berikut:

  1. JULY 2010 : 14th – 17th (Still open for registration)
  2. AUGUST 2010 : Break for Ramadhan
  3. SEPTEMBER 2010 : 24th – 27th (Open for registration)

Anda tak perlu nak berteka-teki, scam ke,tipu ke, cuma perlu mendaftar untuk classroom Guangzhou 101 di Scriptory Box pada 24 Julai ini dan anda boleh bertanya apa- saja kepada mereka untuk meleraikan kekusutan di kepala.

Psssttt, mungkinkah Little Papa nak join Guangzhou 101 ni bagi menebus kekecewaan? :)

{ 7 comments… read them below or add one }

Little Mama™ July 9, 2010 at 3:28 pm

little papa nak pergi lagi Guangzhou tapi dengan someone yang tak kedekut ilmu dan sudah berpengalaman ke sana memborong untuk bisness dia.. sudah jumpa orang itu semasa merayau tanpa-arah di Guangzhou ;)

yg greatminds buat ni okey la sebab ada proper training dulu.. tapi pengajaran live semasa di Guangzhou adalah lebih bermakna..terutama bab mengenal-pasti supplier yang betul-betul bagus ;)

transporation wise kat sana no problem.. boleh naik taxi.. motor tayar 3 (org panggil tuut-tuut).. murah aje..security wise pun memang selamat sebab kamera litar tertutup di mana-mana.
.-= Little Mama™´s last blog ..Budak 2 Tahun Kenal ABC- 123- Alif Ba Ta- Bentuk- Warna Mustahil ke =-.

Reply

Mommy Lyna July 9, 2010 at 4:18 pm

oooo i know maybe because of my statement ‘Don’t expect the trainers akan mengajar anda semasa trip, kerana anda terlebih dahulu akan diajar semasa mengikuti kelas.’

patutnya kena tambah ONLY ‘Don’t expect the trainers akan mengajar anda semasa trip ONLY, kerana anda terlebih dahulu akan diajar semasa mengikuti kelas’

haha maklumla menulis di pukul 3 pagi.

Reply

Hanz July 9, 2010 at 4:59 pm

Lyna, maybe soon..teringin nak memborong barang2 kraf should me concentrate on that soon…fuh, bilalah nak jadi SWAHM bab kata Kak Ros, ni?
.-= Hanz´s last blog ..Baby Hanz =-.

Reply

Mommy Lyna July 10, 2010 at 5:18 am

this program akan selalu dijalankan kat sini. :) come, just join the team!

Reply

Fid July 9, 2010 at 11:53 pm

littlemama
haruskah daku pos en mNO ku ngan trip littlepapa?
cik siti kakak nak pi china tapi laki kakak kata pi senirik takut guaa
huwahuwa

Reply

Mommy Lyna July 10, 2010 at 5:18 am

GMTC kata diorang nk buat all ladies trip. jom ah kak kita g sama-sama.

Reply

mrsnik@meah July 12, 2010 at 3:05 pm

owh, kalu ada modal mmg bagus gi sana, borong barang n boleh jual kt sini, mmg menarik
mrsnik’s last blog.mexican food tonite? yee..haa…

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: